Πώς να ηρεμήσετε το άγχος των παιδιών, κατά τις πρώτες ημέρες στο Νηπιαγωγείο

Το Νηπιαγωγείο διαφέρει πολύ από οποιαδήποτε άλλη, προηγούμενη εμπειρία του παιδιού σας. Η σκέψη του «άγνωστου», μπορεί να δημιουργήσει άγχος και αβεβαιότητα στο παιδί, με την έναρξη του σχολείου. Ωστόσο – παρά το γεγονός, ότι πάντα θα υπάρχει ένα ποσοστό νευρικότητας στο παιδί, καθώς θα προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του – υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να καταλαγιάσετε το άγχος και να ηρεμήσετε τους φόβους του παιδιού για το νέο σχολικό περιβάλλον, το Νηπιαγωγείο.

1. Μιλήστε με το παιδί σας
Συζητήστε για τους φόβους που έχει για το σχολείο. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Τις περισσότερες φορές, οι γονείς παραλείπουν αυτή τη συζήτηση, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους φόβους του παιδιού τους. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά είναι σημαντικό για το ίδιο το παιδί να γίνει αυτή η συζήτηση. Ακούστε το παιδί με προσοχή, για να μάθετε τι είναι αυτό που το ανησυχεί περισσότερο.

2. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πως όλοι αισθάνονται νευρικότητα κάποιες φορές και ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Διηγηθείτε στο παιδί σας πώς αισθανόσασταν εσείς όταν πρωτοπήγατε στο Νηπιαγωγείο και με ποιο τρόπο το αντιμετωπίσατε.

3. Παίξτε μαζί «το Νηπιαγωγείο»
Το παιχνίδι, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τις προσδοκίες και τους φόβους του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για τις πρώτες ημέρες στο σχολείο. Προσποιηθείτε πως συμμετέχετε σε πιθανές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου όπως, για παράδειγμα, πώς να ζητήσετε από έναν καινούργιο φίλο να παίξετε μαζί ή πώς να ζητήσετε να πάτε στην τουαλέτα, σηκώνοντας το χέρι κ.τ.λ.. Όταν το παιδί σας θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογες περιστάσεις στο σχολείο, θα αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

4. Διαβάστε βιβλία με θέμα το σχολείο
Τα βιβλία βοηθούν πολύ τα παιδιά στη διαχείριση των αλλαγών. Πηγαίνετε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο και βρείτε βιβλία για τις πρώτες ημέρες στο Νηπιαγωγείο, για καινούργιους φίλους ή για οτιδήποτε απασχολεί περισσότερο το παιδί σας. Ακόμη και τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους φόβους, θα ωφεληθούν από την ανάγνωση βιβλίων με ανάλογα θέματα.

5. Γράψτε ένα γράμμα στη νηπιαγωγό
Ρωτήστε το παιδί σας αν θα ήθελε να γράψετε μαζί ένα γράμμα στη νηπιαγωγό του ή αν θα προτιμούσε να της ζωγραφίσει μια ζωγραφιά για να της τη δώσει. Αν το παιδί προτιμά να «γράψει» γράμμα, μπορεί να της απευθύνει όποια ερώτηση θέλει ή να της αναφέρει κάποια πράγματα για τον εαυτό του. Το γράψιμο ενός γράμματος προς τη νηπιαγωγό, θα βοηθήσει το παιδί να συνδεθεί με τη νηπιαγωγό του.

6. Αναπτύξτε κοινό κώδικα αποχαιρετισμού στο σχολείο
Τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή κατά τις μεταβάσεις (αλλαγές στη ζωή τους), όταν γνωρίζουν με ακρίβεια εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί. Κάνετε δοκιμές στο σπίτι για τον τρόπο που θα αποχαιρετιστείτε στο σχολείο. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί πως: το πρωί θα το πάτε στο Νηπιαγωγείο, θα μπείτε μέσα στο χώρο αναμονής, θα τακτοποιήσει το τσαντάκι στη θέση του, θα κρεμάσει το επανωφόρι του και μετά θα αγκαλιαστείτε, θα δώσετε ένα φιλάκι και θα του πείτε: «Να περάσεις πολύ όμορφα με τους φίλους σου σήμερα. Θα ξαναέρθω το μεσημέρι για να σε πάρω να επιστρέψουμε στο σπίτι». Αυτή τη ρουτίνα προσπαθήστε να τη διατηρήσετε, μέχρι το παιδί να χαλαρώσει αρκετά και να ηρεμήσει.

7. Δώστε του ένα μικρό αντικείμενο από το σπίτι
Μετά από συνεννόηση με τη δασκάλα του/της, μπορείτε να δώσετε στο παιδί να έχει κάτι μαζί του που θα το συνδέει με το σπίτι και θα το χαλαρώνει, κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία της οικογένειας, ένα πολύ μικρό παιχνίδι, ένα βραχιολάκι (όχι αξίας) κ.τ.λ.

8. Διατηρήστε την ηρεμία σας
Μερικές φορές, είναι οι γονείς που μεταδίδουν την ανησυχία τους στα παιδιά. Προσπαθήστε να ελέγξετε το δικό σας άγχος αποχωρισμού και τις ανησυχίες σας (αν έχετε) και παραμείνετε ήρεμοι για να μην μεταδώσετε στο παιδί σας την εντύπωση ότι το σχολείο είναι ένα μέρος που προκαλεί άγχη, φόβους και ανησυχίες.

Η εξοικείωση με το σχολείο, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο σε κάποια παιδιά καθώς κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του. Μην ανησυχήσετε, αν το δικό σας παιδί καθυστερήσει να προσαρμοστεί. Ενημερώνετε την νηπιαγωγό του, για κάθε σοβαρό σύμπτωμα (άξιο λόγου) και εμπιστευθείτε τη. Να είστε σίγουροι ότι με τη μεταξύ σας συνεργασία, όλες οι δυσκολίες του παιδιού θα ξεπεραστούν.

 

Τότα Αρβανίτη-Παπαδοπούλου

Σχολική Σύμβουλος 23ης Περιφέρειας Π.Α.

Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών

M.A. in Education Πανεπιστημίου Lancaster

 

Scroll to Top