Η συνεργασία με τους γονείς των μαθητών μας, τις περισσότερες φορές, καταλήγει να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση της «μαμάς». Εμείς, όμως, γνωρίζουμε καλά πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά μας (ανεξάρτητα από το αν είναι αγόρια ή κορίτσια) από ένα θετικό, αρσενικό πρότυπο. Στην πραγματικότητα, έχει αναφερθεί σε έρευνες, πως όταν οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του σχολείου, τα παιδιά τους αποδίδουν περισσότερο.
Ωστόσο, αν το σκεφτούμε καλύτερα, διαπιστώνουμε διάφορα «εμπόδια», που δυσκολεύουν (ή διευκολύνουν) τους μπαμπάδες, να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως:
-Η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των παιδιών είναι ,παραδοσιακά, ευθύνη της μαμάς
-Η τάση που υπάρχει στα σχολεία να επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά με τις μαμάδες
-Το γεγονός ότι οι μπαμπάδες επικαλούνται συχνά το υπερφορτωμένο πρόγραμμά τους
-Η δυσκολία μας να πείσουμε τα χωρισμένα ζευγάρια ότι είναι προς όφελος του παιδιού η ενεργή εμπλοκή και των δύο γονέων
-Η φυσική συστολή των μπαμπάδων, οι οποίοι δεν μπορούν να υποψιαστούν καν, πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά τους η ενεργή εμπλοκή στην εκπαίδευσή τους
Πώς μπορούμε, εμείς οι νηπιαγωγοί, να βοηθήσουμε τους μπαμπάδες να συμμετάσχουν;
1. Δημιουργείστε μια «φιλική για μπαμπάδες» ατμόσφαιρα, κατά τις προγραμματισμένες συναντήσεις σας με τους γονείς. Εξηγείστε τους, πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στο σχολείο, καθόλη τη διάρκεια που θα φοιτά το παιδί τους στο Νηπιαγωγείο. Προσπαθήστε να τους πείσετε για αυτό.
2. Αξιοποιείστε τις ειδικές γνώσεις τους. Ζητείστε τη βοήθειά τους. Για παράδειγμα, μπαμπάδες που το επάγγελμά τους συνδέεται με τον τεχνικό κλάδο, μπορούν να βοηθήσουν στο στήσιμο σκηνικών, οι καλλιτέχνες να πλαισιώσουν μια εκδήλωση του σχολείου, άλλοι να έρθουν να μιλήσουν για το επάγγελμά τους, άλλοι να επιδιορθώσουν κάτι, κλπ.
3. Ζητείστε επίμονα να παρακολουθούν οι γονείς των παιδιών από κοινού τις τακτικές συναντήσεις που προγραμματίζετε για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των παιδιών ή το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.
4. Διοργανώστε μια «συνάντηση με τους άντρες της οικογένειας» (στη θέση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τους γονείς), στην οποία κάθε παιδί μπορεί να συνοδεύεται από τον μπαμπά, τον παππού ή άλλη αντρική φιγούρα της οικογένειάς του. Κεράστε τους αναψυκτικά και αφήστε τα παιδιά να τους ξεναγήσουν στην τάξη. Καλό θα είναι να έχετε προαποφασίσει με τα παιδιά σε ποιες δραστηριότητες θα τους εμπλέξετε, ποια παιχνίδια θα παίξετε, τι θα συζητήσετε κλπ. Ενημερώστε τους έγκαιρα, για να ρυθμίσουν το χρόνο τους.
5. Ενημερώστε τους μπαμπάδες ότι η ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση του παιδιού τους, δεν τελειώνει με την παρουσία τους στο σχολείο. Ενεργή συμμετοχή σημαίνει εμπλοκή και σε δραστηριότητες που συνδέονται με την εκπαίδευση του παιδιού και λαμβάνουν χώρα στο σπίτι. Τονίστε τους ότι μόνο αν φροντίσουν να «οικοδομήσουν» μία σχέση ανοιχτή αλλά και ευαίσθητη με το παιδί τους, θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη του.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνετέ τους ώστε:
-Να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους
-Να παίζουν με τα παιδιά τους
-Να αθλούνται με τα παιδιά τους
-Να επισκέπτονται πάρκα, ζωολογικούς κήπους, μουσεία κλπ. με τα παιδιά τους
-Να δείχνουν ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους και να τα υποστηρίζουν στις αναζητήσεις τους
-Να συνεργάζονται με τα παιδιά τους στις καθημερινές δουλειές ρουτίνας, π.χ. κατέβασμα σκουπιδιών στον κάδο, πλύσιμο αυτοκινήτου, περιποίηση κήπου κλπ.
-Να παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους και να σχολιάζουν εκπαιδευτικές ταινίες
Τότα Αρβανίτη-Παπαδοπούλου
Σχολική Σύμβουλος 23ης Περιφέρειας Π.Α.
Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών
M.A. in Education Πανεπιστημίου Lancaster