Δραστηριότητες γνωριμίας (Μέρος 2ο)

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν δεν είναι ανταγωνιστικές, είναι ευχάριστες και δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα κλίμα φιλίας ανάμεσα στα παιδιά. Όταν τα παιδιά αισθάνονται αποδοχή και ότι ανήκουν σε μία ομάδα, μαθαίνουν καλύτερα. Οι δραστηριότητες αυτές, μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές ομάδες, τόσο ως προς την ηλικία, όσο και ως προς το μέγεθος.

1. Μοιραστείτε σε δύο ισάριθμες ομάδες και δημιουργήστε δύο κύκλους παιδιών , τον ένα μέσα στον άλλο. Τα παιδιά στον μέσα κύκλο, γυρνάνε αντικριστά για να βλέπουν τα παιδιά του έξω κύκλου. Βάλτε μουσική να παίζει. Μόνο ο έξω κύκλος των παιδιών κινείται με τη μουσική. Τα παιδιά που βρίσκονται στον εσωτερικό κύκλο, στέκουν ακίνητα. Καθώς τα παιδιά του εξωτερικού κύκλου κινούνται δίνουν χειραψία με καθένα από τα παιδιά του εσωτερικού κύκλου. Όταν η μουσική σταματά, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν απέναντί τους ένα ζευγάρι. Η δασκάλα, τότε, προτείνει μια ερώτηση: «Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» και κάθε παιδί του εξωτερικού κύκλου λέει στο ζευγάρι του: «Με λένε ……. και το αγαπημένο μου φαγητό είναι……». Αμέσως μετά, το απέναντι παιδί, κάνει ακριβώς το ίδιο. Όταν τα παιδιά ολοκληρώσουν την πρώτη συνάντηση, η μουσική ξαναρχίζει κ.ο.κ. Η δασκάλα μπορεί να προτείνει κι άλλες ερωτήσεις π.χ. αγαπημένο χρώμα, φρούτο, παραμύθι, άθλημα, πρόγραμμα τηλεόρασης, ζώο, χώρος παιχνιδιού κ.τ.λ. Ζητήστε από τα παιδιά να βρίσκουν διαφορετικό ζευγάρι, κάθε φορά που θα σταματά η μουσική.

2. Φτιάξτε ένα πίνακα αναφοράς με τόσες γραμμές, όσοι οι μαθητές της τάξης σας και δύο στήλες. Φροντίστε η κάθε γραμμή να απέχει από την άλλη 8-10 εκατοστά. Αν χρειαστεί φτιάξτε δύο πίνακες. Ο πίνακας μπορεί να έχει τίτλο «Οι αναμνήσεις μας από το καλοκαίρι». Στην πρώτη στήλη γράψτε τα ονόματα των παιδιών σας. Ζητείστε από τα παιδιά να σας φέρουν 2-3 μικρά πράγματα που να τους θυμίζουν τις διακοπές του καλοκαιριού (π.χ. φωτογραφία, εισιτήριο, κοχύλι, ζωγραφιά, βότσαλο, καρτ-ποστάλ, αστερίας κ.τ.λ. Στη δεύτερη στήλη θα κολλήσετε τα αναμνηστικά των παιδιών, τοποθετώντας τα πιο ογκώδη μέσα σε νάιλον σακουλάκια. Πριν τα κολλήσετε, κάθε παιδί, θα εξηγεί γιατί αυτά του θυμίζουν περισσότερο το καλοκαίρι που πέρασε. Καλό θα είναι, η δραστηριότητα αυτή να γίνει με δόσεις. 4-5 παιδιά την ημέρα είναι αρκετά για να υπάρχει χρόνος για σχολιασμό από την ομάδα.

3. Βάλτε τα παιδιά να κάτσουν σε κύκλο. Δώστε σε ένα παιδί μια μαλακή μπάλα. Το παιδί λέει το όνομά του και την πετά σε ένα άλλο παιδί. Το παιδί που θα την πιάσει, λέει το όνομά του και μετά το όνομα του παιδιού που του την έδωσε. Για παράδειγμα, αν ο Γιώργος ξεκίνησε το παιχνίδι και έστειλε την μπάλα στη Μαρία, η Μαρία θα πει: «Μαρία, Γιώργος» κ.ο.κ. Να θυμίζετε στα παιδιά πως πρέπει να παίξουν όλοι.

4. Βάλτε τα παιδιά να κάτσουν σε κύκλο. Δώστε τους ένα ρολό χαρτί υγείας και πείτε τους να κόψουν από 1-4 κομμάτια (τετράγωνα). Όταν πάρουν όλοι τα κομμάτια τους, πείτε τους ότι πρέπει να τα μετρήσουν και να πουν τόσα πράγματα για τον εαυτό τους, όσα τα κομμάτια που έχουν στα χέρια τους. Για παράδειγμα, η Ελένη πήρε τρία τετράγωνα, γι’ αυτό θα μας πει τρία πράγματα για τον εαυτό της κ.ο.κ. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται, δώστε τους ιδέες π.χ. ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα, φρούτο, παραμύθι, άθλημα, πρόγραμμα τηλεόρασης, ζώο, χώρος παιχνιδιού κ.τ.λ.

5. Δώστε στα παιδιά ένα φύλο χαρτί Α4 και ζητήστε τους να κόψουν τις γωνίες, έτσι ώστε να μοιάζει με νησί. Μετά, ζητήστε τους να ζωγραφίσουν οτιδήποτε θα χρειαζόντουσαν περισσότερο, αν έπρεπε να μείνουν πολύ καιρό σε αυτό νησί. Πείτε τους ότι μπορούν να ζωγραφίσουν τόσο αντικείμενα όσο και ανθρώπους. Όταν τελειώσουν όλα τα παιδιά, ζητήστε τους να γίνουν ζευγάρια με ένα άλλο παιδί και να συζητήσουν τις ζωγραφιές τους. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, ζητήστε από τα παιδιά να έρθουν στην ολομέλεια, όπου θα ανακοινώσει ο καθένας δύο καινούργια πράγματα που έμαθε για το ζευγάρι του μέσα από τη ζωγραφιά.

6. Μαζέψτε τα παιδιά στην παρεούλα και δώστε τους την εξής οδηγία: «Θα σας λέω διάφορα πράγματα. Αν κάτι σας ταιριάζει θα ακολουθείτε την οδηγία μου, αν κάτι δεν σας ταιριάζει θα στέκεστε ακίνητοι. Τώρα σηκωθείτε όλοι όρθιοι ». Μετά, συνεχίζετε, λέγοντας:

  • Όποιοι έχουν σκύλο ή γάτα για κατοικίδιο, να χτυπήσουν παλαμάκια.
  • Όποιοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, να σταθούν στο ένα πόδι.
  • Όποιοι έχουν ταξιδέψει σε άλλη χώρα, να τρίψουν την κοιλιά τους.
  • Όποιοι έχουν αδελφό, να γονατίσουν.
  • Όποιοι έχουν αδελφή, να χτυπήσουν με τα χέρια τους τα γόνατά τους.
  • Όποιοι μιλούν κι άλλη γλώσσα εκτός από ελληνικά, να χαϊδέψουν το κεφάλι τους.
  • Όποιος ζει με τη γιαγιά και τον παππού στο ίδιο σπίτι, να πηδήξει δύο φορές.
  • Όποιος τρελαίνεται για πίτσα, να κάνει μια στροφή γύρω από τον εαυτό του.
  • Όποιος μαθαίνει κολύμβηση, να ξαπλώσει στη μοκέτα.
  • Όποιος αγαπάει το χορό, να… χορέψει (και βάλτε τους μουσική για να εκτονωθούν)

Φυσικά, αυτή η διαδικασία, μπορεί να συνεχιστεί όσο θέλετε. Ωστόσο, πάντα θα τελειώνετε με την τελευταία οδηγία. Όταν τελειώσει ο χορός, τους καλείτε στην παρεούλα και τους ρωτάτε, αν ανακάλυψαν κάτι καινούργιο για κάποιον συμμαθητή τους, μέσα από το παιχνίδι.

 

Τότα Αρβανίτη-Παπαδοπούλου

Σχολική Σύμβουλος 23ης Περιφέρειας Π.Α.

Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών

M.A. in Education Πανεπιστημίου Lancaster

 


Δημοσιεύτηκε

σε

,

από